laupäev, 9. aprill 2011

Vetevulin Soosillal ja kevadised kärbsed

Eile õhtul oli Soosild veel kenasti lumine, kuid täna hommikul kolmveerand kümne paiku, avanes vaatepilt, mis nõudis jäädvustamist. Kunagised kuivenduskraavid ajasid üle, suuremates kraavides, mille ümber lund vähem, lausa vesi vulises. Kruusatee servad murenesid ning vesi lainetas teeservades. Oli pisut veider vaadata tavalisi kuuski veelombis oma oksi sirutamas. On äärmiselt suur tõenäosus, et seda vett tekib sinna juurdegi, sest "nagu juuresolevatelt piltidelt näha", on palju-palju lund alles sulamata. Mida aga kaamerasse püüda ei õnnestunud, oli see, kuidas rabaosas oli vesi jäätunud lumekooriku peal. Kui nüüd valgustingimused pisut muutuvad, siis saab sealt pilte, mis võiksid vabalt ilma teha järgmise aasta Loodusfoto konkursil. Kes veel ilmateadet pole vaadanud, siis homseks lubatakse küll valgusskeemi muutumist, see tähendab mõõdukat päikesepaistet ja Vargamäele viit soojakraadi. Paras aeg sealt tolmusest linnakeskkonnast tulla maale. Kes pildistamise vastu huvi ei tunne, siis oleme näinud siin nii kuldnokka kui põldlõokest ja siis selliseid vahvaid valgeid värvulise-tüüpi linnukesi, kes parvedena lumehangedelt õhku tõusevad, teevad pesa puuõõnsustesse ja viisigi peavad üsna kenasti.
Lumi sulab silmnähtavalt ning varsti saab ka mööda karjateed sel moel Kultuurihiide, et ei pea end hangest välja sikutama. Silma järgi öeldes on lund ainult põlvist saati ning järgmiseks nädalalõpuks seda arvatavasti enam ei jätku. Ilmselt on paras aeg minna ka saunikute tare juurde uudistama, kuidas sealses kraavis asjalood on ning kas on lootust, et mõne aja pärast hakkab see üle ajama. Ilmselt sel moel siiski mitte nagu enne jõe süvendamist, mil tõesti loksus vesi saunikute maja taga. Vett on ka põldudel - voolab teine tasakesi soosaarelt alla raba poole. Mõnes mõttes oleks täitsa põnev teada, kuidas näeb praegu raba välja, aga arvestades täna Soosillalt nähtut, siis teeb pisut ettevaatlikuks.

Meie tänane kodu-uurijate koolitus lükkus Albu laste tervislikel põhjustel edasi 30. aprillile. Nüüdseks on teada ka see, et LEADER programmist saime raha sügiseseks inspiratsioonireisiks Šotimaale (et teile veelgi põnevamaid tooteid ja vahvamaid teenuseid pakkuda, läheme vaatame, kuidas Šotimaal kirjandus turismiks on muudetud) ning õige pea hakkavad muuseumis ka mullatööd - rajamisele tuleb Vargamäe näidispõld, kus saab näha ja katsuda (ja soovi korral rohida) 19. sajandi lõpu ja 1930ndate põllukultuure. Sellegi projekti jaoks saime raha LEADER meetmest ning sama projekti raames saab muuseum soetada ka murutraktori ning trimmeri, et oleks võimalik muru niita regulaarsemalt. Ikka kõik teie ja Eestimaa heaks.

1 kommentaar:

  1. Minge Tarvasjõe äärde! :D
    Jõest on saanud Tarvasjärv. Kiirevooluline.

    VastaKustuta