reede, 3. august 2012

Hansenid tulid Vargamäele 140 aastat tagasi!


1872. aasta aprilli lõpul jõudsid Tammsaare-Põhja talusse Peeter ja Ann (np. Backhoff) Hansen, kes laulatati Suure-Jaani kirikus. See oli 140 aastat tagasi. Nende elu Vetepere külas ei olnud kergete killast, tehti tõiselt tööd ja ikka lootuses, et tulevastel põlvedel on kergem. Perre sündis kokku 12 last, kahjuks 2 neist surid küll pisikestena, kuid 7 poega (Jüri, Jaan, August, Anton, Paul, Otto, Oskar) ja 3 tütart (Marie, Marta ja Anett) õnnestus suureks kasvatada. Kõik lapsed said ajakohase hariduse, õppisid isa kõrval pilli mängima ja tööd austama. Elu pillutas aga suure pere laiali. 1903. aastal suri pereema Ann ja tema matustel oli kogu pere koos viimast korda. Vend Otto kolis 1920ndatel ära Peterburi, Vend Paul langes vabadussõjas jne.
Tammsaare-Põhja talu peremeheks sai 1903. aastal poeg August. August pidas vanemate talu suure austusega ning jätkas isa alustatud parandustöödega lootes põllumaad rabast juurde võita. Oli ju 127 dessatiinist vaid 14 põllumaaks. Kahjuks katkes II maailmasõjaga Eestimaa talude traditsioon ja nii ka Tammsaare-Põhja talus. Peremees August suri 1954. aastal.
1926. aastal oli aga ilmunud Anton Hansenil romaanisarja "Tõde ja õigus" esimene osa, mis kirjeldab meile Tammsaare-Põhja talu ja pererahva tegemisi ja elu. Raamatu ja kirjaniku tuntus populaarsus populaarsus viis selleni, et 1958. aastal avati Tammsaare-Põhja talu 1934. aastal valminud elumaja II korrusele kirjanik A.H. Tammsaare pühendatud ekspositsioon. Vastloodud muuseumi esimeseks juhatajaks sai Õie Hansen (abielus Paal), August Hanseni tütar. Õie otsustas 1963. aastal koos tütre ja emaga kodutalust lahkuda ning jätta taluhoonetesse tegutsema muuseumi. 
Muuseum kannab edasi ja säilitab selle pere ning kirjanik A.H. Tammsaare pärandit.
Varakevadel sai koos Hansenite järeltulijatega otsustatud, et 140 aasta möödumist on väärikas tähistada perekonna kokkutulekuga.
Nii ootasimegi 21. juulil Järva-Madise kiriku juures kõiki Peetri ja Anni järeltulevaid põlvesid. Kohale tuli ligi 40 inimest, peamiselt Jüri ja Augusti järeltulijad. 
Päeva alustasime Järva-Madise kalmistul pannes küünlad Peetri ja Anni hauale ning Augusti ja tema esimese naise Leena hauale. Edasi pöördusime juba Tammsaare-Põhja talusse. Tegime perekonnaga päris põhjaliku ekskursiooni talu hoonetes. Muuseumi töötajad rääkisid, mida nemad teadsid ja olid lugenud ning perel oli meilegi palju rääkida - enim oli mälestusi jagada Jüri pojatütrel Marel ja Augusti pojatütrel Tiiul. Heameel on kõigile huvilistele teada anda, et perekond avas sama päeva pealelõunal ka karjatallis vaibakunstnik Aet Ollisaare näituse. Aet Ollisaar on samuti verelt Hansen. Meie päeva üllatuseks oli naaberpere Sikenbergide järeltulijate paar meeleolukat laulupala rehetare ees. Olid nemadki kuulnud meie ettevõtmisest ja tulid meid Tammsaare-Lõuna talust külastama. Meie sisukas ekskursioon jõudis ka Tammsaare-Lõuna talu õuele, kus Hansenid lahkelt vastu võeti.


Muuseum tänab kõiki Peetri ja Anni järeltulijaid, kes tulid kohale ning veetsid meiega meeleoluka päeva kodutalus. Parimad soovid ka neile, kes mingil põhjusel sellel korral kohale ei saanud tulla. Ootame teid ikka ja jälle tagasi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar