neljapäev, 21. veebruar 2013

„Tõde ja õiguse“ I osa audioraamatu esitlus



1. märtsil 2013, möödub kirjanik A.H. Tammsaare surmast 73 aastat. Muuseumil on saanud traditsiooniks kutsuda sellel päeval külla inimesi, keda kirjaniku looming on puudutanud.
Sellel aastal kohtume Meelis Kompusega, kes on olnud A.H. Tammsaare loomingu austaja juba aastaid, lisaks on tal nähtud peaaegu kõik teatrietendused, mis on kirjaniku loomingu põhjal tehtud. Kui ma Meelis Kompusele 2012 aasta sügisel helistasin, et kas ta on huvitatud lugema romaani „Tõe ja õigus“ I osa audioraamatuks, sain tema veendunud „jah“sõna kiiresti.
Kuid sellel aastal on külalisi kaks. Lisaks Meelisele tuleb vestlusringi ka Tallinna Linnamuuseumi A.H. Tammsaare muuseum Kadriorus juhataja Maarja Vaino. Möödunud aastal lahkusid meie hulgast A.H. Tammsaare loomingut ja elu põhjalikult uurinud inimesed Elem Treier ja Leenu Simisker. Nende elutööde jälgedes käib Maarja, uurides ja analüüsides kirjaniku loomingut ja selle mõjutusi – nii valmis tal 2011 aastal lõpul ka doktoritöö teemal „Irratsionaalsuse poeetika A. H. Tammsaare loomingus“.
Mina jään seda vestlusring ootama, kuna see saab kindlasti olema huvitav. Ootan ka kõiki teid sellest osasaama.

AUDIORAAMATU SAAMISLOOST

Veel audioraamatust, 2012 aasta suve lõpul sain e-kirja, et üks vene nimega mees soovib rahastada „Tõe ja õigus“ I osa audioraamatu väljaanda. Kuna muuseumil oli juba varem olnud soov teha seda eesti keeles, siis oli meil väike eeltöö tehtud. Saimegi Vargamäel kokku, suhtlesime üks eesti teine vene keeles rääkides. Lõpuks jõudsime arusaamale, et tegelikult on meil üks soov – eesti keelne audioraamat. Algasid ettevalmistused, sisselugejaks sai Meelis Kompus, stuudio leidmine Tallinnas ei olnud ka väga keeruline, kuna oleme audiogiidide tegemisel leidnud juba toreda koostööpartneri OÜ Shark Studiost Meelis Tinno. Puudu oli veel vaid üks lüli – plaadi tootja. Leidsime ka selle, AS Baldic Disc teeb meile 20 CD plaadist koosnevaid audioraamatuid 1000 tükki. Kogu tegevust rahastab MTÜ Kivipõld. Lepingu järgi jõuab 200 raamatut Eesti koolidesse. Müüki minevate raamatute tulu koguneb aga MTÜ arvele ning saadava tulu eesmärgiks on roomaani „Tõde ja õigus“ II osa audioraamatu väljaandmine. Seega tegemist on täitsa eesmärgistatud tegevusega.

Täname neid, kes panustasid audioraamatu valmimisse:
MTÜ Kivipõld, Betty Niin, Birgit Itse, Meelis Kompus, Meelis Tinno, Eveli Leego.

Selgituseks neile, kes ei tea, mis on audioraamat – sõnaraamatu andmetel on tegemist helikandjale salvestatud kuulatava tekstikogumikuga. Eriti sobilik on see nägemispuuetega inimestele, autojuhtidele ja teistele, kellel ei ole mahti raamatu taha istuda.

1.märtisil on Vargamäel audioraamatud esitlushinnaga - 20€, seega väga soodsad. Teist sellist võimalust ei tule. Tulge saage osa õhtust ning soetage endale audioraamat.

Kohtumiseni Vargamäel 1. märtsil kell 15.00

Aune Suve
Muuseumi juhataja

2 kommentaari:

  1. "Tõe ja õiguse" kõik viis osa on ju pimedate ühingu Helikiri poolt 2005. aastal linti loetud. Milleks topeltöö?

    VastaKustuta
  2. Põhjus lihtne, kahjuks ei olnud seda infot meil varem ning keegi ei osanud ka sinna suunata. Nüüd süvenedes keskkonda Helikiri, siis on see materjal seal kättesaadav vaid vaegnägijatele, kuna tegemist nende projektiga. Aga eks tänapäeval kasutavad kõik heliraamatuid ja meie soov on ja oli see teha kättesaadavaks kõigile. Kuid meil on äärmiselt heameel, et nii palju Tammsaare loomingust on vaegnägijatele kättesaadavaks tehtud.

    VastaKustuta