kolmapäev, 8. juuni 2011

Veel on aega

Hommikul avanes Tobramäel aga vahva vaatepilt - oma paarkümmend toonekurge kõik ühel põllulapil toidujahil. Mustvalged linnud mustal mullal valgete pilvede taustal sinise taeva all.
Pealkirjas mainitud aega tuleb muidugi võtta ja seda tuleb teha kiiremas korras, kui mõttes mõlgub sireli lõhnade nuusutamine (et jätkuks ka novembrikuu sombusteks päevadeks) või kägude võidu kukkumise kuulamine. Võililleõitest siirupi tegemise aeg on paraku möödas - nüüd levitab end võilill üle maailma.
Praeguseks on aga selge, et kolmest meie muuseumi tarbeks valminud teesordist on kõige menukam Tammsaare tee, mis siis inspireerituna Tammsaaret vaevanud maohädadest on tarbimiseks erinevate kõhuhädade korral. Järele proovitud on seegi, et aitas see hästi ka kõhuviiruste korral. Müügil on veel ka külmetushaiguste puhul tarvitatav Vargamäe tervise tee ning mõnusaks joomiseks mõeldud Karjalaste lemmiktee. Neidki ostetakse, aga Tammsaare teed siiski enim.

Üks oluline info veel - eriti neile, kes mõtlesid pühapäeval samme meie poole seada - pühapäeval s.o 12. juunil oleme suletud, sest on riigipüha. Nelipühad, või suvisted nagu vanarahvas ütles. Tegemist on liikuva pühaga ja 1. püha on seitsmes pühapäev pärast lihavõtteid. Sel aastal oli 1. ülestõusmispüha 24. aprill ja see oli tõesti 7 nädalat tagasi.
Eest rahvakalendri tähtpäevade andmebaasist BERTA võime lugeda, et suvisted kuuluvad aasta kesksete rahva- ja kirikupühade (nagu jõulud, lihavõtted ja jaanipäev) hulka. Karjasele ja teenijaile anti sel päeval vaba päev, karjasele aga ka muna või eriline karask. Ja kased toodi ka tuppa!! Suvistepühade juurde kuulus laupäevane saunaskäimine, kiikumine, tantsimine, laulmine ja naljatamine. Mitmel pool tehti sel puhul ka lõket. Noored kogunesid lõbutsema, vanemad inimesed seda vaatama ja juttu puhuma.

Nii et teil peaks tegevust nüüd pühapäevaks jätkuma.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar