teisipäev, 3. aprill 2012

Polegi talveunes?!

Meil on hea meel meelde tuletada, et Vargamäe muuseum on endiselt aasta läbi avatud ja me ei ole olnud mitte pikas talveunes, vaid usinasti tööd teinud, projekte kirjutanud ja lepinguid sõlminud.

Esmalt peame vabandama oma külastajate ees, kuna osake meie õuest on üles kaevatud. Aga kuna see on hea uudis, siis ma usun, et elame selle koos üle. Nimelt õnnestus meil ühe projektiga saada KIKist toetust muuseumi kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimiseks. Kui see töö on tehtud, alustatakse kohe ka külastajate WC ehitamist. Oleme selle teemaga tegelenud aastaid, et külastajatel oleks muuseumis võimalik kultuurselt sellist kohta kasutada. 2009. aastal, kui valmis meie laudahoonest õppekeskus, likvideerisime sealse käimla ja nüüd on mitu aastat pruugitud aidatagust ajutist WC-d. Aga maikuust olukord muutub. Mai on veel teiseski mõttes oluline kuu.

Tõsiselt hea meel on selle üle, et viimased päevad ei saa me muud, kui vastata kirjadele ja telefonile, sest kõik tahavad teatrisse. Nimelt oleme koostöös Albu vallaga kutsunud gümnaasiumiõpilased muuseumisse, et lisaks traditsioonilisele ekskursioonile saaksid nad vaadata ka A.H. Tammsaare ja U. Lennuki etendust "Vargamäe varjus" - Mari lugu. Huvi on väga suur ja 10 etendusest on meil juba 3 täis majale. Veidi veel ja ongi alles vaid pühapäevad 13. ja 20. mai. Seega - kui on tahtjaid, andke aga teada, sest ruumi jätkub täpselt nii palju kui rehealune mahutab.

Häid uudiseid on veelgi - leidsime Järvamaa Arengu Partnerite kodulehelt, et meie kaks projekti on saanud neilt Leader programmi positiivse otsuse. Nii tore! Ja aitäh! Nüüd saavad meie programmid täiendusi. Uuest sügishooajast alates hakkame õpilastega koos ise teatrit tegema - meie poolt on kostüümid ja lavastuste tekstid, nende poolt lavastajad ja näitlejad. Ootame taas kõiki huvilisi!
Programmitäiendus on seegi, et meie välismaalastest külastajad saavad kasutada inglise-, soome-, vene- ja saksakeelseid paber- ning audiogiide, mis aitavad neil kindlasti paremini meie muuseumi ekspositsiooni mõista. Seega - võtke oma sõbrad kaasa ja tulge meie muuseumisse neile näitama,kuidas eestlased elasid rohkem kui 100 aastat tagasi.
Valmimas on lauamäng, kuid selleks kutsume juba täna osalema Tõe ja õiguse temaatilise lauamängu ideekonkursil. Täpsem infohttp://tammsaare.albu.ee/index.php?id=146
Väikestele külastajatele koostame vahvad töölehed, mis muudavad muuseumi avastamise huvitavaks mänguks. See idee on pärit Šotimaalt, kus Leader meetme abil käisime uudistamas kirjanduse viimist lugejateni.bSelline vahva mäng oli näiteks Peeter Paani muuseumis Kirriemuiris.
Uuendus on seegi, et meie muuseumi personal hakkab külastajaid vastu võtma ajastutruus rõivastuses ning ei sulandu enam teistekülastajate hulka. Leiate meid lihtsamini üles ka siis, kui rahvast palju!
Mullu Vargamäe Võistutantsimise ajal tekkinud mõte, et Järvamaa Kultuurihiies võiks olla kõlakoda ja tantsupõrand, saab samuti LEADER-meetme abiga reaalsuseks!
Järvamaa Kultuurihiide peaks juba 20. augustiks kerkima kõlakoda ja kõikide kiigesõprade rõõmuks ka uus kiik. Seega hakkab Kultuurihiie süda veelgi enam välja nägema justkui tõeline kultuurikants. Loodame väga kultuurihuviliste aktiivsusele ja üksiti julgustame korraldama meil oma(rahva)kultuuri sündmusi, milleks saavad loodud toredad tingimused.

23. aprillil möödub 140 aastat Hansenite perekonna saabumisest Vargamäele. Tähistame seda seekord koos Eesti Põllumajandusmuuseumiga. Nimelt oleme Vargamäe karjalaut-õppekeskuse ruumidesse koondanud Põllumajandusmuuseumi linateemalise näituse. Näitus annab väga ilmeka ülevaate Eesti lina ajaloost ning lina töötlemisest ehk nagu vanarahvas ütles - lina üheksast surmast. Tuli ju Peeter Hansen Mulgi piirimailt ja lootis siingi linakasvatust arendada ning oma talu ostmise järelmaksuga toime tulla just linasaaduste abil. Nii on 20. aprillil avatav näitus sümboolselt mälestamas Peeter ja Ann Hanseni perekonda.

Soovime kõigile tulevastele muuseumikülastajatele toredaid avastusi - tulge kuulake lõokest, kes põldudel lõõritab või uudistage sinilillepungi metsa all!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar