kolmapäev, 20. aprill 2011

Jüripäevast ja muustki

Jüripäeva ja ülestõusmispühade tähistamise ettevalmistused käivad täie hooga. Täna sai ka kasemahl jooksma pandud, et saaks 23. aprillil programmis osalejaile sõõmu või isegi rohkem pakkuda.
Igal juhul on need kolm tundi väga põnevat tegevust täis. Alustame kell 12 kuuldemängu esietendusega ehk toimub Ringhäälingumuuseumi konkursile Järvamaa legendidest valminud kuuldemängu "Vargamäe sünd" avalik kuulamine. N-ö meie muuseumi raadioteatri esietendus. Peategelaseks selles kuuldemängus Vargamäe Jüri ja kõiki osasid mängisid Albu valla elanikud. Salvestamine ja montaaž toimus samuti muuseumi ruumides ning salvestamis-monteerimisprotsessis oli abiks ühe muuseumitöötaja ülikooliteadmised. :) Ja nagu rusikas silmaauku on sinna kuulemängu sobitunud Veljo Tormise muusika. Kel pole võimalik tervet jüripäeva-ülestõusmispühade programmi kaasa teha, siis võtke see veerandtund kuuldemängu tarviski! Kuigi järgnevad jüripäeva kombed on ka väga põnevad - hakkame on karjale (olgu selleks siis karjatalli ees olevad puust loomad või külastajad) õnne nõiduma, hoolitseme isikliku tervise ja õnne eest ning viime läbi kevadised nahahooldusprotseduurid. Kes tuleb, saab teada. Teistel tuleb pärast pilte vaadata ja kahetseda, et oleks ikka võinud tulla.

Jürijooks on meil ka. See on selline jürijooks, et mitte üheski teises kohas pole nii vahvat jürijooksu. Nagu ikka on selles Vargamäe kriuks sees. Ja siis on meil Jüride otsimine. Mida need mängud endast kujutavad, ei tahaks siin ette seletama hakata, muidu pole koha peal enam nii põnev. Vihjeks nii palju, et mängu on segatud ka kirjanikuhärra ise.

Kel huvi kasetohust asjade vastu, siis oleks mõistlik kaasa võtta korralikult teravaks tehtud puss või see õhukese teraga nuga, mida ka ehituspoodides müüakse. Läheme metsa erinevat värvi kasetohtu varuma - suvel tuleb kindlasti kasetohust asjade õppepäev ja siis kutsume kasetohueksperdi pr Aime Langi neid asju õpetama. Kes kasetohtu varuvad, neile on suvine õppepäev tasuta, teistel suvistel huvilistel tuleb väike osalustasu maksta.

Tegevusi on veelgi ja ilm tuleb ilus, seega on just õige mõte sammud või autorool laupäeval Vargamäe suunas seada, sest reedel ja pühapäeval on ju riigipühad ja siis on muuseum suletud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar