pühapäev, 30. jaanuar 2011

Palju õnne sünnipäevaks!

Tegelikult ega Anton Hansen Tammsaare oma sünnipäeva suurt tähistanudki. Hoopiski tähtsusetuks pidas ta juubelisünnipäevadega kaasnevat "kila-kola" nagu ta ise armastas väljendada.

Meie esialgne uitmõte pakkuda kõigile tänastele muuseumi külastajatele sooja teed ja tükike kookigi ning võimalust Tammsaarelikult mõtteid vahetada läks aga vett vedama. Või siis lund, kui täpsem olla. Kui eilsed 350 vaprat rahvamatkajat läbisid suurema osa teekonnast vastutuules, siis tänahommikuse info kohaselt on tee Vargamäele nõnda kinni tuisanud, et läbipääs suisa võimatu. 80-aastane naabritädi teatas, et tema oma elu jooksul sellist tuisku ei mäletagi. Et teeolud just Järvamaal eriti keerulised liikumiseks, mistõttu jalgsi kiiremini läbi saab kui autoga, tuleneb sellest, et see on iidne põlluharimise kant, seega lagedaid välju, kus tuisutuulel mõnus keerutada on ohtrasti.

On huvitav märkida, et sel talvel olla neid kordi, kus pika tuisu tõttu teed raskesti või üldse mitte läbitavad, kohe eriti palju. Usun, et kui eile oleks selline ilm olnud, siis oleks see rahvamatkaliste käimistempo veel kiirem olnud ja ka äraminekuga oleks rutt olnud. Muidu pole ju kindel, kas koju saadki.
Muuseumis said kõik soovijad sooja teed - kas siis piparmündi või meie uut matkateed, mille koostisega viisime eile läbi inimkatseid - ses mõttes, et kas matkajatele maitseb! Maitses küll! Kes soovis, sai juurdegi. Selle matkatee koostises oli kõrvenõgeselehti, melissi ja vägiheina.
Hoopis rohkem koostisaineid on aga kolmes uues teesordis, mida saab esialgu osta ainult meie muuseumist! Need on Tammsaare tee, mis on siis maovaevusi leevendav ja mille valmimine on inspireeritud kirjaniku haigest maost. Osta on võimalik ka Vargamäe tervise teed, mis on sobilik külmetushaiguste puhul ning Karjalaste lemmikteed, mis sobilik aasta läbi tarvitamiseks oma mõnusa maitse pärast. Kui inimesed need ravimtaimedest valmistatud teed hästi vastu võtavad, siis edaspidi sortiment laieneb ning tootevalikust võib leida ka salve ning teisi raviteesid.

Lisaks soojale teele oli võimalik külastada muuseumi - mõned seda võimalust ka kasutasid ning lunastada kommi. Just lunastada, sest elevuse tekitamiseks tuli kommi eest mõistatus ära mõistatada. Mõnel läks lausa nii hästi, et võis pärast teistelegi jagada!

Päev varem toimunud Tammsaare võistulugemisel olime ka kohal. Kaks kolmandikku meist täitsid lausa ülesandeid. Kes kuulas ja hindas, kes jooksis kaameraga mööda Albu mõisa ringi ning tekitas elevust. Pildid jõuavad peagi ka veebialbumisse, kust igaühel on voli siis omale meeldivaid enda arvutisse salvestada.

Tänasel, tuisusel, Anton Hansen Tammsaare sünniaastapäeval, võiksime lumerookimises teha pausi ning võtta kätte mõne tema kirjutise ja lugeda sealt mõne rea.... Usun, et sellest oskaks ta rohkem lugu pidada kui oma sünnipäeva suurejoonelisest tähistamisest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar